2015. március 29., vasárnap

Hogyan kezdjünk neki? 1.

Azt hiszem, ez egy fogós kérdés. De, ha már eszünkbe jutott a változtatás érzése, akkor érdemes nem elhessegetni a gondolatot.

Szerintem különbözőek vagyunk, ezért különfélék az igényeink. Van, aki a fürdőszobai szekrényt kezdi el szanálni, van, aki a konyhait.
Nálunk ez úgy történt, hogy szappant készítettem, aztán kenőcsöt, aztán kidobtuk a cukrot, aztán a tejet, majd a húst kezdtük mellőzni. Mindennek egészségi okai voltak, s mivel sikeres volt,ezért meghagytuk ezeket a szokásokat.

Aztán alattomosak ám ezek a civilizációs "vívmányok", ha nem figyelsz oda, el kezdenek visszaszivárogni... Itt-ott egy kis bolti puding, készétel...

Azért el kell mondjam,nem lehetetlenség valóban kikerülni és elkerülni,deérdemes időről-időre felülvizsgálni a hűtőt, a kozmetikai táskánkat, az életmódunkat. :)))

Első lépések:
- a kence és szappankészítésben szívesen segítek. Ez volt az, ami a BioAnyu gondolatot létrehozta. Természetesen enélkül is el lehet kezdeni, nem feltétlenül kell tanfolyamot végezni. Az internet és a könyvespolcok tele vannak jobbnál-jobb irodalommal, cikkekkel, bár hozzá kell tennem, érdemes nyitott szemmel járni, mert sok köztük a nem éppen színvonalas (nem működő, hibás receptek, eljárások...stb).

- a konyhai reformokban érdemes először a cukrot száműzni. A napi maximális cukorbevitelnek elvileg nem szabadna meghaladnia nőknél a 25, férfiaknál a 37,5 grammot. Húúú, ez nagyon nehéz ám!
Legközelebb, ha vásárolni mész csak 5 terméken nézd meg mennyi cukrot tartalmaz, azokban, amik szinte heti rendszerességgel megfordulnak az asztalotokon. A legérdekesebbek a light joghurtok...
De megnézheted a szószokat, készételeket, a szénsavas üdítőkről, kekszekről már nem is beszélve....
Iszunk még 1-2 teát, kávét cukorral, aztán csodálkozunk, miért nem mozdul a mérleg nyelve lefelé...
Dobd ki most! Cseréld le mézre, nyírfacukorra, sztíviára, esetleg kókuszcukorra. Sok helyen olvasni az agave szirupot és a juharszirupot is. Előbbiről külföldi oldalakon már jelentek meg cikkek, sajnos ez sem egészséges, utóbbi nekem annyira édes, hogy nem tudom lenyelni, így azt is kitessékeltem a házból.
A kezdeti időszakban furcsa lesz, aztán azt veszi észre az ember, hogy el kezdi csökkenteni a mézet és egyéb édesítőket is.

Ha nehezebben megy, mint gondoltad, keresd meg és nézd meg ezt a filmet, érdemes!



Az első lépéseket folytatom még a következő bejegyzésben is.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése